Zwangerschapsverlies

Een kindje verliezen tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte is zwaar om te dragen. De volgende organisaties proberen je te helpen om dit verlies te dragen.

Fara vzw

Fara is er voor vrouwen, koppels en hun omgeving die geconfronteerd worden met een (moeilijke) zwangerschapskeuze, zowel voor, tijdens als na die keuze. Zo kan je bij Fara terecht met je vragen of bezorgdheden rond abortusverwerking of zwangerschapsverlies na een prenatale diagnose. Fara luistert, informeert en begeleidt rond deze thema's. Je kan (anoniem) bij Fara terecht via telefoon, mail en chat of maak een afspraak in onze kantoren (Heverlee) of online voor een of meerdere begeleidingsgesprekken.

Fara vzw

Fara vzw

Geldenaaksebaan 277
3001 Heverlee

Cozapo

Heb je het moeilijk na een abortus of zwangerschapsverlies? Hoe neem je afscheid van jouw kindje?

Cozapo is een lotgenotengroep voor ouders die een gewenste zwangerschap hebben beeindigd omdat prenatale diagnostiek ernstige afwijkingen bij het kind aan het licht bracht. Zij organiseren contactmomenten voor lotgenoten en delen getuigenissen.

Cozapo

Met Lege handen

Met Lege Handen is een zelfhulpgroep voor en door ouders van een overleden baby, ontstaan uit de behoefte om te praten met ouders die ook een baby verloren voor, tijdens of na de geboorte. De vereniging geeft lezingen, getuigenissen en vormingen waarbij ervaringsdeskundigheid onderbouwt wordt door professionele knowhow omtrent rouw en verlies. Deze lezingen worden op maat van de doelgroep gemaakt. Naast deze lezingen worden er ook praatgroepen, wandelingen en vieringen georganiseerd.

https://www.metlegehanden.be/

Met lege handen

Met lege handen

Jennekensstraat 82
3150 Haacht

Het Berrefonds

De kleine Koesterkoffer

Het Berrefonds heeft als doel om ouders die een kindje tijdens of kort na de zwangerschap verliezen, een warm aandenken te geven aan het overleden kindje. Dit doen zij door zoveel mogelijk tastbare herinneringen aan het kindje te creëren. Hiervoor is de koesterkoffer: een koffer vol met tastbare herinneringen aan jouw kindje, op maat gemaakt voor jouw situatie.

De grote Koesterkoffer

Voor ouders die een wat ouder kindje (2 maanden tot 12 jaar) verliezen, is er de herinneringskoffer. Deze koffers bieden evenveel troost en houvast als de herinneringskoffers.

De inhoud van iedere koffer wordt met zorg aangepast aan iedere individuele situatie. De basis van het herinneringskoffertje bestaat onder andere uit een afdruk van handjes en/of voetjes in verf en gips, een briefkaars, een windmolentje, een foto en een invulboekje.

Professionele hulpverleners kunnen een koesterkoffer aanvragen voor ouders van overleden baby's en kinderen.

Op de website van het Berrefonds vind je meer informatie over de koesterbabbels die het Berrefonds organiseert.

https://berrefonds.be/

Berrefonds

Boven De Wolken

De vzw Boven De Wolken steunt ouders wanneer ze hun baby verliezen. Dat doen ze door hen tastbare herinneringen te geven en hen bij te staan tijdens die eerste moeilijke momenten. Professionele fotografen maken gratis kostbare herinneringen met respect voor de ouders en hun baby. Foto’s zijn een blijvende herinnering die nooit zal vervagen. Foto’s van hun baby, van hun nieuwe gezin. Foto’s die helpen bij het leren leven met het verlies van hun kind. Foto’s die ze met veel trots aan iedereen kunnen laten zien, want ook sterrenouders zijn fiere ouders.

https://bovendewolken.be/

Boven De Wolken

Sterretjestuin

De sterretjestuin is een rustplaats voor levenloos geboren kinderen op de stadsbegraafplaats. Ouders kunnen er een sterretje met de naam en de geboortedatum plaatsen om hun kind te herdenken. De aanvraag hiervoor kan je online doen.

In de sterretjestuin wordt ook jaarlijks de Wereldlichtjesdag georganiseerd.

Stadsbegraafplaats

Stadsbegraafplaats

Kerkhofdreef 7
3001 Leuven

Sterretjesregister

Ouders die hun kindje verliezen in de eerste 140 dagen van de zwangerschap kunnen het symbolisch laten erkennen in een sterrenregister bij stad Leuven. Zo wil de stad het bestaan van hun kindjes en hun verdriet en verlies erkennen, ongeacht de duur van de zwangerschap. Ook ouders die hun kindje in het verleden verloren, kunnen het nog laten registreren. Voor meer informatie en om de registratie van een sterrenkindje in orde te brengen ga je naar de website van stad Leuven.

Bij dit initiatief wordt de stad gesteund door de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), Boven de Wolken vzw, Berrefonds vzw en Met Lege Handen.

Burgerlijke stand stad Leuven

Bijkomende informatie

Zoek je nog meer informatie over rouw en verlies? Kijk dan zeker ook eens op de pagina hierover.

Heb je nood aan een individueel gesprek? Dan kan je altijd bij ons onthaal terecht.

Huis van het Kind Leuven

Onthaal

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.