Wereldlichtjesdag

Op Wereldlichtjesdag, elke tweede zondag van december, herdenken we overleden kinderen met een kaarsje, zowel op de Stadsbegraafplaats als in de Leuvense straten.

Nocturne op de Stadsbegraafplaats

Familie en vrienden van overleden kinderen komen 's avonds in de sterretjestuin op de Stadsbegraafplaats samen om stil te staan bij het gemis. Er is muziek en iedereen kan een kaarsje toevoegen aan de lichtinstallatie. Je kan napraten bij een warm drankje.

Ook op alle andere Leuvense begraafplaatsen steken we die avond op ieder kindergraf een kaarsje aan.

Door de verschillende tijdszones wereldwijd ontstaat zo een symbolisch lint van licht, waarmee we overal steun willen bieden aan ouders die een kind verloren.

Bekijk de video van de nocturne van de Wereldlichtjesdag 2020 (door corona zonder bezoekers):

Enkele sfeerbeelden:

Lichtjes in de buurt

Elk jaar doen we aan alle Leuvenaars een oproep om op Wereldichtjesdag in de eigen straat samen een kaarsje aan te steken om overleden kinderen te herdenken en hun ouders en nabestaanden een hart onder de riem te steken. Zo branden er die avond niet enkel lichtjes op de begraafplaatsen, maar ook in de straten van Leuven.

Bestel hier je kaarsenpakket.

Reacties Leuvenaars:

Een heel leuk initiatief en prachtig om de straat zo verlicht en verenigd te zien. Veel positieve reacties gekregen.

De kaarsjes waren een groot succes: veel buren waren blij met het initiatief, met ons langskomen en met het kaarsje van Leuven.

Dankjulliewel voor deze actie!!! Het was hartverwarmend dat de buren allemaal rond 19u de lichtjes hebben aangestoken.

Tot nu - alhoewel ik hier al vrij lang woon - kende ik weinig mensen, onze levens kruisen mekaar niet echt. Maar met deze toch viel ik van het ene warm onthaal in het volgende. Zoveel leuke mensen in mijn straat. Al de kaarsen zijn uitgedeeld en er waren nog huizen over, maar ik wilde er zelf ook nog eentje. Overal waar ik aanbelde wilden de mensen deelnemen aan deze ‘mooie actie’ van de Stad Leuven.

Ik weet niet van wie het idee kwam van kaarsen aan deuren, maar het was een heerlijk idee. Vlammetjes op dorpels, muurtjes en vensterbanken! Buurvrouwen die even de deur open deden om te kijken of hun kaarsje nog brandde. Ik heb me in geen tien jaar zo getroost gevoeld.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.