Voeding voor kwetsbare Leuvenaars

Ben jij op zoek naar (gezonde) voeding aan lage prijzen? Wij bundelen het aanbod aan Leuvense initiatieven.

Sociale restaurants

Op verschillende plaatsen in Leuven vind je een sociaal restaurant waar soep met brood of een volledige maaltijd goedkoop wordt aangeboden. Het tarief voor kinderen is extra voordelig.

Opgelet, vaak moet je vooraf reserveren. Je kan niet overal elke dag terecht. Op bepaalde plekken kan je ook een pakket voor het weekend bestellen.

Kijk op de websites van de verschillende organisaties voor alle details:

Heb je hier hulp bij nodig, contacteer ons.

Onthaal

Savoyestraat 4
3000 Leuven

Middagrestaurants Lokale dienstencentra

Je kan voor een maaltijd ook terecht bij de ‘Middagrestaurants’ in de 4 lokale diensencentra van Zorg Leuven:

Voor een warme maaltijd 's middags kan je ook terecht bij:

Maaltijden geleverd aan huis

Zorg Leuven – Thuiszorg levert ook enkele dagen per week maaltijden aan huis bij mensen die zich moeilijk kunnen verplaatsen. Neem contact op om te bepalen welke bijdrage je zou betalen.

Maaltijdbonnen en -cheques

Heb je onvoldoende geld om eten te kopen, dan kan het OCMW van Leuven je ondersteunen met maaltijdbonnen en -cheques. Neem contact op met het OCMW om te onderzoeken of je hiervoor in aanmerking komt. Tijdens de week kan je met de maaltijd bon terecht bij de sociale restaurants van De RuimteVaart, de Leuvense Buurtcentra en ’t Lampeke (zie boven). In het weekend kan je met een bon zelf voeding kopen bij de sociale Kruidenier - Solikoop Het Perron.

Solidaire Kruidenier – Solikoop Het Perron

Bij Solikoop in Hal 5 vind je betaalbare, gezonde voeding en basisproducten voor mensen met beperkt budget. De sociale kruidenier is ook elke woensdagvoormiddag tussen 9 en 11 uur te vinden op het binnenplein van Fabota (Ridderstraat 57).

Om recht te hebben op het sociale tarief heb je een klantenkaart nodig (enkel voor wie in Leuven woont en een beperkt inkomen heeft). Wil je een klantenkaart aanvragen? Dit kan bij één van de ‘doorverwijzers’ zoals het OCMW Leuven, CAW Oost-Brabant, Buurtwerk ’t Lampeke vzw, De RuimteVaart vzw, de Buurtcentra van Stad Leuven, SAAMO Vlaams-Brabant, Wijkgezondheidscentrum De Central, je mutualiteit en andere organisaties die werken met kwetsbare doelgroepen.

Weggeefkast / -frigo

Leuvenaars die voeding overhebben, kunnen die op verschillende plaatsen weggeven via een ‘weggeefkast of -frigo’, ook wel ‘wegeetkast’ genoemd. Daar kan je regelmatig gaan kijken en meenemen wat je nodig hebt. Je kan op de volgende plaatsen terecht:

  • De Pastorij van Wijgmaal (Sint-Hadrianusstraat 9), een initiatief van gastvrij Wijgmaal en de Parochie Wijgmaal;
  • Wegeetbox Buurtcentrum Sint-Maartensdal;
  • Hal 5, een initiatief van buurtbewoners ism SAAMO Vlaams-Brabant en Hal 5.

Er is ook een (besloten) Facebookgroep (met een fysieke weggeefwinkel) waar mensen eten ter beschikking stellen.

Enchanté Leuven

Enchanté is een netwerk van handelaars en sociale organisaties die mensen die dat nodig hebben helpen met allerlei kleine diensten zoals een plek om even uit te rusten of om een babbeltje te slaan. Heb jij zelf geen geld voor een goede kop koffie, een kleine of grote hap , dan kan je in de enchanté-zaken een ‘uitgestelde consumptie’-kaartje van het prikbord afhalen en vervolgens kan je gratis genieten.

Bekijk het plan om te weten waar je terecht kan.

Gezonde recepten

Bij de Leuvense Wijkgezondheidscentra Ridderbuurt, Central en Caleido kan je terecht voor de receptenbundel ‘Gezonde comfort food’ met ook algemene tips om je gerechten gezonder te maken. Voor gratis recepten (website of app) kan je ook terecht bij het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.