Praktische ondersteuning aan huis

Waar kan je terecht voor kraamzorg en gezinszorg?

Voor huishoudelijke, lichaamsverzorgende, familiale en psychosociale hulp door een kraamverzorgende kan je terecht bij de diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg. Je betaalt een uurtarief op basis van je netto gezinsinkomen en gezinssamenstelling. Deze tarieven zijn vastgelegd door de Vlaamse overheid.

Kraamzorg

Een kraamverzorgende kan je onder meer helpen met de verzorging van jezelf en je baby, met huishoudelijke taken, met de opvang van andere kinderen of bezoek … De kraamverzorgenden bieden een luisterend oor en geven je advies, steun en tips voor de zorg voor je baby en de rest van je gezin (opvangen, aankleden, wassen en het naar school brengen van je andere kinderen, begeleiding bij spel en huiswerk,…). De kraamverzorgende kan een reeks huishoudelijke taken overnemen (koken, afwassen, boodschappen, wassen en strijken, ...). Zo krijg je samen met je gezin alle tijd en mogelijkheden om voldoende rust te nemen en te wennen aan de nieuwe gezinssituatie.

Organiseer kraamzorg best al 3 maanden voor je bevalling. Ziekenfondsen en/of hospitalisatieverzekeringen geven vaak onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming voor de hulp.

Gezinszorg

Gezinszorg biedt psychosociale ondersteuning tijdens emotionele of moeilijke momenten. Gezinszorg omvat ook ondersteuning bij de opvoeding van en de zorg voor je kinderen (hulp bij wassen, aankleden, eten, naar school brengen, huiswerk,…). De verzorgenden kunnen je ook ondersteunen met je administratie en gezinsbudget, sociale contacten, ontspannende activiteiten, mobiliteitsproblemen, revalidatie en therapietrouw. Op het vlak van preventie vangen ze signalen van problemen of crisissituaties op en staan ze je bij in moeilijke momenten.

Huishoudelijke hulp omvat de organisatie van het huishouden, de zorg voor maaltijden (koken, afwassen,…), de zorg voor kledij en linnen (wassen, strijken,…), de zorg voor een hygiënisch woon- en leefklimaat (schoon houden van de woning, bedden opmaken,…) en boodschappen doen.

Voor louter huishoudelijke hulp kan je terecht bij initiatieven zoals de Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen (P.W.A.’s) en de dienstenchequebedrijven (www.dienstencheques-vlaanderen).

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.