OverHoop sessie 'Maak mee een verschil bij preventie en aanpak van trauma'

Wist je dat bijna de helft van de kinderen en jongeren voor hun 18 jaar een of meerdere ingrijpende negatieve ervaringen, zoals pestgedrag of verwaarlozing, meemaakt? Die opeenstapeling van negatieve ervaringen kan leiden tot overmatige stress, ernstige overbelasting van de draagkracht, en -zonder tijdige hulp van buitenaf- zelfs tot ontwikkelingstrauma. Het kan de ontwikkeling van de hersenen verstoren met mogelijke gevolgen op vlak van concentratie, impulscontrole, leren, emotioneel welbevinden, sociale relaties, fysieke gezondheid en zelfs de levensverwachting.
Het hoopvolle is dat er ook veel beschermende factoren zijn die de kans op negatieve uitkomsten verlagen. En daarin kan iedereen een rol spelen. Elke buur, leerkracht, huisarts, kinder- of jeugdwerker, verzorgende, … Door aandacht te hebben voor de signalen van kinderen en gezinnen die onder druk staan, te luisteren, begrip te tonen en, als nodig, toe te leiden naar gepaste hulpverlening, kunnen we een enorm verschil maken.
Deelnemen is gratis. Schrijf je via de knop hieronder in tegen 13 mei.
Programma
- Vanaf 9u: ontvangst met koffie
- 09u30 - 10u00: Wat is ontwikkelingstrauma en traumasensitief werken? Door Liv Leeman, expert veerkracht en Kindreflex.
- 10u00 - 11u00: Verkenning van verschillende laagdrempelige methodieken zoals de OverHoop tools, de Kindreflex, traumatoolkit van Mobile School, …
- 11u00 - 12u00: Uitwisseling ‘Hoe kan jij/ jouw organisatie een verschil maken? Wat heb je hiervoor nodig?’
- 12u00 - 13u30: Mogelijkheid tot napraten in de tuin tijdens een broodjeslunch
Waar
Lokaal dienstencentrum Edouard Remy
A. Vesaliusstraat 10/1
3000 Leuven
Organisatie
ELZ Leuven in samenwerking met Huis van het Kind Leuven