Onderwijs aan huis
Als je kind wel in staat is om les te volgen maar door zijn/haar beperking tijdelijk of permanent niet naar school kan.
Tijdelijk onderwijs aan huis (TOAH)
Tijdelijk onderwijs aan huis kan zowel voor kinderen in het gewoon als in het buitengewoon basisonderwijs en in de meeste richtingen van het secundair onderwijs. Het is gratis.
De school waar je kind als regelmatige leerling is ingeschreven, zorgt ook voor het tijdelijk onderwijs aan huis. De school beslist welke leraar welke vakken op welke dagen geeft. Dat gebeurt in overleg met de ouders en rekening houdend met het advies van de arts.
Synchroon internetonderwijs (SIO) / Bednet vzw
Synchroon internetonderwijs (SIO) is er voor kinderen die langdurig of voor korte opeenvolgende periodes van school afwezig blijven wegens ziekte, moederschapsrust of een ongeval. Door synchroon internetonderwijs kan je kind thuis via de computer live de lessen op school meevolgen en er actief aan deelnemen.
SIO ondersteunt het leerproces, beperkt de leerachterstand en bereidt je kind voor op de terugkeer naar school. SIO is gratis en wordt georganiseerd door Bednet vzw.
Als je kind niet voldoet aan de voorwaarden voor tijdelijk onderwijs aan huis of synchroon internetonderwijs, of als je op zoek bent naar een aanvullend aanbod, dan vind je hier nog bijkomende initiatieven die je als alternatief kan inschakelen.
Meer informatie:
- Platform voor Onderwijs aan Zieke Leerlingen In Vlaanderen (PoZiLiV) is een erkend platform waarin alle spelers die onderwijs voor zieke leerlingen mogelijk maken verenigd zijn.
- School en Ziek zijn vzw is een vrijwilligersorganisatie die studiebegeleiding organiseert voor zieke kinderen en jongeren uit het basis- en het secundair onderwijs . Hier kan je een aanvraag indienen voor begeleiding in jouw buurt.
- Alles over kanker: Hier vind je meer info over naar school gaan en studeren met kanker.
Permanent onderwijs aan huis (POAH)
Vanaf 5 jaar kan jouw kind permanent onderwijs aan huis volgen, als het door een beperking niet naar school kan en wel onderwijsbegeleiding aankan. Hiervoor is een CLB-verslag voor toegang tot het buitengewoon onderwijs nodig, met hierin vermeld welk type van buitengewoon onderwijs het beste aansluit bij de noden van jouw kind.