Mediaopvoeding
Kinderen en jongeren zitten vaak op internet: voor sociale contacten, gaming, schoolwerk, ... Op steeds jongere leeftijd hebben ze een eigen smartphone. Wat als je je ongerust maakt over wat ze online uitspoken?
Hierbij geven we graag een overzicht van websites die bijkomende informatie bieden voor wie zich zorgen maakt over het surfgedrag en online acties van een kind/jongere.
- Speel het slim: tips en advies over veilig en verantwoord gamen
- Game(L)over: online vroeginterventietool voor jongeren die riskant tot beginnend problematisch gamen en voor hun ouders. Jongeren die het game-evenwicht kwijt geraken, kunnen ook zelfstandig aan de slag met Game(L)over. Elke ouder die zich zorgen maakt over gamen, kan in de ouderzone advies, tips en informatie terugvinden.
- Cybersimpel: over online veiligheid en jongeren
- Preventieportaal online veiligheid: de website van Child Focus over veilig internetten
- Cyberpesten: wanneer iemand technologie gebruikt om gemene, bedreigende of gĂȘnante berichten naar of over een andere persoon te sturen. Het kan een tekstbericht, een e-mailbericht, een sms of een bericht online zijn. Deze online gids biedt ouders en leerkrachten waardevolle tips en concrete stappen om onze kinderen online veilig te houden.
- Medianest: website voor ouders over mediaopvoeding, over sociale media, gaming, cyberpesten, privacy, ...
- VPNgids: dossier over het waarborgen van de online veiligheid van kinderen; met medewerking van verschillende professionals op het gebied van cybersecurity, online privacy, pedagogiek en mediawijsheid
- Kop op: Geen idee hoe het zit met jouw smartphonegebruik? Meet het en krijg snel zicht op je gewoonten en patronen.
- Opgroeien: Volledig dossier over mediaopvoeding met alle mogelijke onderwerpen.
Hieronder kunnen ouders van jonge kinderen de folder van Medianest en Opgroeien 'Schermen? Euh, moet mijn kind niet spelen?' downloaden met een antwoord op de meest voorkomende vragen over schermtijd, sharenting, ...
Downloads
Folder 'Schermen? Euh, moet mijn kind niet spelen?'(pdf, 1.05 MB)
Vorming
Ben je als ouder, leerkracht, opvoeder, ... op zoek naar vormingen?
- Veilig online: Hoe ga je als ouder om met online media in je gezin? Aanbod van vormingen.
- Digisaurus: inspireert en versterkt ouders, leerkrachten, opvoeders en iedereen die zich een 'dinosaurus' voelt in de digitale leefwereld van kinderen en jongeren.