Intrafamiliaal geweld

De meeste mensen wachten bij intrafamiliaal geweld vaak te lang om hulp te zoeken. Erover praten met familie, vrienden of professionele hulpverleners kan je al heel wat verder helpen.

Als de spanning in je relatie of gezin niet meer gezond is of wanneer er fysiek geweld (elk dwingend, intimiderend gedrag dat uitgeoefend wordt tegenover een gezins- of familielid of (ex)-intieme partner en gepaard gaat met geweld of dreiging met geweld) aan te pas komt, zoek je best hulp, zelf of samen. Ook psychisch geweld mag niet onderschat worden: iemand stalken, manipuleren, naar beneden halen of de schuld geven van alles wat fout loopt. Psychisch geweld is een vorm van familiale agressie die vaak niet opvalt, maar een enorm schadelijke impact heeft op de slachtoffers.

Intrafamiliaal geweld is nooit oké. De volgende organisaties kunnen je verder helpen.

  • 1712 : Al wie vragen heeft over geweld, misbruik en kindermishandeling, kan terecht bij 1712. De medewerkers van de professionele hulplijn luisteren naar je verhaal (telefonisch, via e-mail of chat) en verwijzen je eventueel door naar gepaste hulpverlening. 1712 is er zowel voor minderjarigen als voor volwassenen; voor slachtoffers, daders en omstaanders van geweld. De hulplijn is gratis en anoniem. 1712 is een hulplijn, geen meldpunt en evenmin een noodnummer. In een noodsituatie moet je de noodnummers contacteren (politie 101 – medisch 112).
  • 112: is het nummer van de Belgische nooddiensten (ziekenwagen, politie, brandweer). Je kan ook de 112 BE-app downloaden op je smartphone. Deze ondersteunt je noodoproep waardoor je sneller kunt uitleggen wat er aan de hand is. Als je niet kunt praten, is het mogelijk om met de nooddiensten te communiceren via chat.
  • nupraatikerover.be: De gespecialiseerde hulpverleners van de chathulpverlening nupraatikerover.be zijn er voor kinderen en jongeren die slachtoffer zijn van intrafamiliaal geweld.
  • CAW en JAC
    • In het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) kan jij terecht voor begeleiding en ondersteuning bij intra familiaal geweld. Je kan er ook terecht als je beveiligde noodopvang nodig hebt als slachtoffers van intra familiaal geweld.
      • Je kan het CAW bereiken op het nummer 0800 13 500.
      • Mailen of chatten met de CAW kan via de website www.caw.be
    • Jongeren kunnen anoniem (ter plekken maar ook via chat en telefoon) terecht bij het Jongerenadviescentrum (JAC).
  • VZW ZIJN: meer achtergrondinfo over intrafamiliaal geweld.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.