Info en ondersteuning bij rouw en verlies
Een dierbare verliezen doet altijd pijn. Iedereen gaat er op een andere manier mee om. Je hulpeloos en verloren voelen is heel normaal. Maar praten met andere mensen kan helpen. Durf op zoek te gaan naar hulp. Hieronder vind je een lijst van lokale organisaties die lotgenotencontact, ondersteuning individueel of in groep organiseren voor kinderen, jongeren of volwassenen die iemand verloren.
Missing you
Zet zich in voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen (tot 30 jaar) die iemand belangrijk verloren zijn. Om hen te helpen met hun verlies om te gaan, organiseren ze ontmoetingsdagen, praatgroepen en een rouwkamp in de zomer. Daarnaast ondersteunen en adviseren ze de omgeving en de bredere samenleving via vormingen en campagnes.
Missing you
OVOK
De zelfhulpgroep 'Ouders van een overleden kind' wil ouders die een kind verliezen een helpende hand reiken en bijstaan in de verwerking van het immense verdriet. Je kan bij OVOK terecht voor individueel contact, praatgroepen, ontmoetingsdagen en een tijdschrift.
Fara
Fara biedt ondersteuning bij zwangerschapsverlies na abortus (om psycho-sociale redenen) en zwangerschapsverlies (om medische redenen) via individueel aanbod van gesprekken (individueel, als koppel of als gezin) en lotgenotencontact na zwangerschapsafbreking en abortus.
Fara vzw
Huis van de mens
Biedt een luisterend oor en gesprekken over zingeving, levensvragen en rouw. Geeft informatie en educatie over beslissingen bij levenseinde, vrijzinnig humanisme en kinderen en jongeren in rouw ('De sokken van de olifant'). Begeleidt plechtigheden voor afscheid, herdenking, huwelijksviering, geboorte,.. Organiseert leesgroepen, workshops en activiteiten.
Huis van de mens
Met lege handen
Een vereniging voor en door ouders van een overleden baby. De zelfhulpgroep werkt vanuit de helende kracht van lotgenotencontact. Ervaringsdeskundigheid gaat hand in hand met professionele kennis over rouw en verlies.
Met lege handen
Expertisecentrum kinderwens vlaanderen
Expertisenetwerk voor mensen met een (onvervulde) kinderwens.
Cozapo
Lotgenotengroep voor ouders die een gewenste zwangerschap hebben beëindigd omdat prenatale diagnostiek ernstige afwijkingen bij het kind aan het licht bracht.
Panal
Palliatief netwerk arrondissement Leuven. Ondersteunt bij palliatieve zorg thuis en helpt (kinderen, jongeren en volwassenen) voorbereiden op afscheid, overlijden en rouw. Info, sensibilisering en materiaal: vb. koesterkoffer voor kinderen.
Panal
Ankerpunt
Een interdisciplinaire groepspraktijk voor al wie met zorg en groeien te maken heeft. Biedt individuele rouwbegeleiding van kinderen, jongeren en jongvolwassenen, en volwassenen en gezinnen.
Ankerpunt
Universitaire Parochie KU Leuven
Dienst voor zingeving en solidariteit. Organiseert lotgenotengroepen rond rouw voor jongeren en volwassenen. Je kan ook bij hen terecht voor een individueel gesprek voor al wie op verhaal wil komen rond verlies, troost, verder gaan met verdriet…
Universitaire parochie KU Leuven
Odos
Odos richt zich in de eerste plaats naar ouders die hun partner verliezen, maar ook andere volwassenen kunnen geholpen worden. Ze helpen met het overnemen van (een deel van) de administratie, de weg vinden in het juridische doolhof, helpen bij de aangifte van nalatenschap, verzoekschrift indien er minderjarige erfgenamen zijn, enz.
Odos
Tilda & Grace
Ervaren en bevlogen sprekers en ritueelbegeleiders voor jouw uitvaart, ceremonies en rituelen op maat.
Tilda & Grace
Nooit vergeten
De allereerste babyuitvaartonderneming in België. Nooit vergeten wil het verlies van een sterrenkindje zichtbaar en bespreekbaar maken. Hier kan je terecht voor alle informatie betreffende begraving, crematie en thuis-openbaring van je sterrenkindje.
"Als een liefdevol welkom ook een afscheid is, wil je enkel een warme en persoonlijke uitvaartzorg voor jouw sterrenkindje. Omdat sterrenkindjes enkel het allerbeste verdienen".
Nooit vergeten
Verbinding in verlies
Een groepspraktijk die professionele zorg en begeleiding aanbiedt aan iederen die in het leven geconfronteerd wordt met rouw en veries. Overlijden, ziekte en verlies in de brede zin van het woord.
Vzw Verlies Verbindt
Deze vzw wil mensen die geconfronteerd worden met het overlijden van een geliefde ondersteunen op de manier die het best bij hen past. Hiermee willen de lotgenoten ook het thema verlies en rouw meer en gemakkelijker bespreekbaar maken voor iedereen.
Met de activiteit 'koffie en boek' kan je 2 keer per maand gaan snuisteren in de bibliotheek met boeken die geschreven zijn om mensen houvast te bieden in het rouwproces. Hoe ziet een rouwproces eruit en waar kan men zich aan verwachten? Ook boeken geschreven door mensen die een gelijkaardig verlies mee maakten kunnen van grote waarde zijn, ter herkenning en erkenning van wat men zelf voelt. Er zijn ook boeken over thema’s als ziekte, palliatieve zorg, uitvaart, rouw en verlies.
Huis van het Kind Leuven
Biedt een warm onthaal en een luisterend oor voor kinderen, jongeren, ouders, familie en professionals tijdens een gesprek met één van de opvoedconsulenten. In de opvoedbibliotheek vind je heel wat boeken en spelmateriaal over rouw en verlies. Daarnaast zijn er in samenwerking met Leuvense partnerorganisaties geregeld activiteiten rond rouw en verlies (zie agenda).
Huis van het Kind Leuven
Savoyestraat 4
3000 Leuven
Vzw Levensadem
Vzw Levensadem geeft persoonlijke begeleiding aan vrouwen en paren bij de verwerking van miskraam, abortus en zwangerschapsafbreking na prenatale diagnose.
Levensadem biedt 2 begeleidingstrajecten aan bij het doormaken van het rouwproces en de verwerking van vragen rond verantwoordelijkheid, gevoel van minderwaardigheid, eenzaamheid…:
- een niet-confessioneel traject, met ruime aandacht voor zin zoeken en zin geven
- de “Emmaüsweg”, een spiritueel-religieus traject dat vertrekt vanuit de religieuze overtuiging van de vrouw of het koppel (christelijk, islamitisch,…
Deze trajecten kunnen een professionele therapie aanvullen of ondersteunen. Beide trajecten worden individueel (of in koppel) gevolgd.
Daarnaast kan men ook terecht voor
- een luisterend oor en persoonlijk gesprek
- contact met een lotgeno(o)t(e)
- vriendschappelijke ondersteuning door een ander gezin (steungezin);
- doorverwijzing naar gepaste psychologische of andere professionele hulp
Vzw Levensadem
Herstelacademie - Diletti
Herstelacademie biedt een educatief vormingsaanbod aan in de regio’s Demerland, Zuidoost-Hageland & Leuven. Hun missie is om zoveel mogelijk mensen te helpen om talenten en krachten te ontdekken en deze in te zetten voor persoonlijk herstel en persoonlijke groei. De cursussen worden gegeven door een trainersduo met ervarings- en/of professionele kennis. De HerstelAcademie is een ervaringsgerichte leeromgeving waarbij cursisten en trainers samen van en met elkaar leren.