Individuele ondersteuning kwetsbare gezinnen: gezinscoaching en gezinswerkingen

JAARVERSLAG 2024

Een aantal partnerrorganisaties richten zich specifiek op gezinnen met kinderen in een kwetsbare positie. Ze bieden elk gezin een divers en integraal ondersteuningstraject op maat, op basis van de noden van een specifiek gezin en vertrekkende vanuit laagdrempelige basiswerkingen. Ze starten zo vroeg mogelijk (focus op zwangerschap en kinderen tot 3 jaar), maar werken naar continuïteit en een duurzame ondersteuning en rechtentoekenning ook na die leeftijd. 

Het aanbod bestaat uit een mix van (1) onthaal, (2) gezinsondersteunende groepsactiviteiten op wekelijkse of occasionele basis, (3) individuele ondersteuning van gezinnen waaronder een aantal trajecten gezinscoaching in samenwerking met netwerkpartners (vb. parelcoaches, brugfiguren, jeugdhulp, OCMW, mutualiteit,..), het afstemmen tussen netwerkpartners (vb. rondetafelgesprekken) en het voorzien van materiële steun. Deze partnerorganisaties bieden deze vormen van ondersteuning vanuit diverse erkennings- en subsidiëringskaders. Binnen al deze activiteiten is er expliciete aandacht voor gezinsondersteuning en de ondersteuning van de ouder-kind interactie. Ook wordt er gewerkt aan brede participatie van het gezin en het kind in de maatschappij, met expliciete aandacht voor het aansluiten op onderwijs, cultuur- en vrijetijdsaanbod.

Onthaal

Reeds binnen het onthaal van deze laagdrempelige werkingen wordt ingezet op het opbouwen van een vertrouwensband met deze gezinnen. In gesprek worden allerlei opvoedings- en gezinsgerelateerde vragen over verschillende levensdomeinen gaandeweg samen met de gezinnen expliciet gemaakt en opgenomen. Omwille van de verwevenheid van armoedesituaties komen deze basiswerkingen in aanraking met vragen die kwetsbare gezinnen hebben over verschillende levensdomeinen: materiële hulp (bijvoorbeeld aanvraag Kirikou), onderwijs, kinderopvang, administratie (Groeipakket, schooltoelage, etc.), relatie, verblijf, huisvesting, opvoeding en ontwikkeling, … In vele gevallen gaat het ook om vragen om wegwijs te worden gemaakt of de hulp te krijgen van een brugfiguur die meegaat naar school, kinderopvang, OCMW, … Sommige vragen kunnen onmiddellijk besproken worden, andere worden na afspraak (in de werking of aan huis) opgenomen.

INLOOPteam De Mobil, Wigwam en Wijland registreerden het bereik via onthaal.

  • INLOOPteam Mobil, Wigwam en Wijland registreerden het bereik via onthaal.
  • Wijland bereikte in 2024 79 gezinnen via 1261 onthaalcontacten. Dit is een stijging in het aantal onthaalcontacten t.o.v. 2023.1326 onthaalcontacten
  • In 2024 werden door ILT De Mobil 83 gezinnen bereikt door onthaal.
  • In 2024 werden door Wigwam 102 unieke gezinnen bereikt via 1856 onthaalcontacten.

Groepsgerichte activiteiten voor kwetsbare gezinnen

Het groepsgerichte aanbod bestaat enerzijds uit vaste groepsmomenten (vb. oudergroepen, themagroepen, weggeefwinkel, naaiatelier,..), anderzijds uit laagdrempelige gezinsactiviteiten die versterkend werken op vlak van talenten, relaties, goede herinneringen, succeservaringen, kennismaking met de sociale kaart in Leuven, kleuterparticipatie, gezondheid, opleiding/werk, toeleiding naar divers aanbod,...

Alle werkingen samen bereikten 492 gezinnen met hun groepsgerichte activiteiten, wat in lijn ligt met 2023:

Individuele ondersteuning

De basiswerkingen worden regelmatig geconfronteerd met erg complexe situaties waarin ernstige met elkaar verweven problemen aan de orde zijn. In deze situaties is een veel intensievere ondersteuning vereist. Deze vindt plaats in de werking of aan huis. Er werden contacten gelegd met OCMW, CAW, CLB, school, integrale jeugdhulp, vrije tijdspartners, huiswerkbegeleiding, administratieve en huishoudelijke ondersteuning. Ook werd er regelmatig overleg georganiseerd met alle betrokkenen bij een gezin, inzake afstemming van de zorg. In totaal werden 306 gezinnen bereikt, een grote stijging ten opzichte van 2023.

Werf gezinscoach

Na de stadsbrede uitrol van de werf gezinscoach in 2021 bleef in 2024 het aantal gezinnen dat ondersteuning krijgt stabiel. De nood bij de gezinnen blijft heel hoog en samen met de organisaties waarin de gezinscoaches aan de slag zijn zetten we in op impact op gezinsniveau en organisatieniveau. We zijn steeds op zoek naar nieuwe gezinscoaches en organisaties omdat we zoveel mogelijk gezinnen willen ondersteunen.

De sterkte van de werf ligt in oa. bij onze ambitie om ook op organisatieniveau veranderingen teweeg te brengen. Dit doen we door onze gezinscoaches in te bedden in organisaties die laagdrempelig toegang vinden tot Leuvense gezinnen en door samen een signaalfunctie op te nemen.

Elke organisatie stapt met een eigen snelheid mee in de werf Gezinscoach. Gemiddeld neemt een gezinscoach een engagement in 2 à 3 gezinnen.

Gezinscoach-organisaties

In 2024 engageerden 9 verschillende organisaties zich.

Stad Leuven wil erkenning geven aan het engagement dat gezinscoaches en hun organisaties opnemen. Er werd een toelage voorzien in de meerjarenbegroting. In 2024 dienden 6 organisaties een aanvraag in.

Gezinscoaches

In 2024 waren 19 gezinscoaches actief aan de slag, dat is een stijging t.o.v. 2023. 3 (vrijwillige) gezinscoaches gingen een andere uitdaging aan. Er startten 7 nieuwe gezinscoaches op, waarvan 5 vrijwilligers bij Homestart.

In 2024 organiseerden we 11 lerende netwerken waarvan 2 een GBO vorming rond schuldhulpverlening en 1 intervisie onder begeleiding van eerstelijnspsycholoog Lisa Waals.

Voor 10 gezinscoaches werd een toelage bij Stad Leuven aangevraagd.

Gezinnen

Er waren in 2024 60 gezinnen die via de werf begeleiding kregen van een gezinscoach. In 2023 kregen 51 gezinnen deze begeleiding. Alle nieuwe gezinnen zijn vrijwillig bij ons project aangesloten. Er werden 13 trajecten afgerond, 4 gezinnen verhuisden naar locaties buiten Leuven, bij 9 gezinnen was de nood voor een gezinscoach niet meer aanwezig.

In 2024 werden 21 gezinnen aangemeld voor een traject gezinscoaching, 12 daarvan werden opgestart, 4 werden niet opgestart. Er werden 5 gezinnen toegevoegd aan de wachtlijst

(boven)lokale impactmeting

Via de projectoproep van vernieuwende projecten vanuit Opgroeien konden we ook in 2024 een sterke brug slaan naar de kinderopvang en actief inzetten op het verlagen van drempels waar gezinnen op botsen in het kader van opleiding, werk en integratie. Het project helpt ons ook de impact van ons ondersteuningsaanbod in kaart te brengen.

Realiseren van sociale grondrechten

Om in te zetten op proactieve rechtenverkenning en onderbescherming tegen te gaan verbindt de deskundige gezinsondersteuning de werf gezinscoach in een samenwerking met Geïntegreerd Breed Onthaal. De drempels, signalen en hiaten worden gebundeld en gesignaleerd bij de lokale overheid, verschillende sectoren en instanties.

Bel ons

016 27 24 90

Mail ons

info@huisvanhetkindleuven.be
Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.

Stuur een bericht

Vul contactformulier in
Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.