Geïntegreerd perinataal zorgpad en parelcoaching
JAARVERSLAG 2024
Alle zorgactoren in de regio werken nauw samen rond de zwangerschapsopvolging en de zorg na de geboorte, met respect voor de keuze en op maat van elke zwangere. De leidraad hiervoor is het perinataal geïntegreerd zorgpad.
De grote uitdaging bestaat erin om een geïntegreerde ondersteuning aan te bieden, ruimer dan het medische, zeker gezien de uitdaging om de gezondheidskloof te verkleinen. Hiervoor kunnen gezinnen in Leuven beroep doen op de multidisciplinaire expertise van gynaecologen, huisartsen, vroedvrouwen, kraamverzorgenden en Kind en Gezin. In 2024 werden ook stappen gezet ter voorbereiding van het interfederaal plan ‘kwetsbare zwangeren’.
Reeds vele jaren wordt ingezet op bijkomende ondersteuning van kwetsbare zwangere moeders via parelcoaching. In de loop van 2024 werden er 314 coachings opgestart (een stijging t.o.v. 2023) en 244 coachingstrajecten afgerond (een daling t.o.v. 2024).
We zien dat 51% van alle afgeronde trajecten gebeurd is door het parelcoachingteam van UZ Leuven, gevolgd door 24% door regionaal ziekenhuis Heilig Hart en 24% door de Bakermat (in de wijkgezondheidscentra de Central, Ridderbuurt en Caleido, of vanuit het mobiel team.
De diversiteit aan origines bij de ondersteunde mama’s valt op: Er werden 49 verschillende origines geteld bij de parelmama’s in 2024. Eén derde van de gecoachte mama’s is van Belgische origine. Bij de groep van niet-Belgische origine zien we een verdere stijging in het aantal gezinnen van Palestina (van 24 naar 31 gezinnen).
