Brugfiguren

Kinderarmoede en sociale ongelijkheid stoppen niet aan de schoolpoort. Elke school kent ouders die weinig tot niet vertrouwd zijn met het aanbod aan diensten en voorzieningen. Een brugfiguur op school kan kwetsbare gezinnen ruimer ondersteunen.

De basisschool merkt vaak als eerste problemen op als lege brooddozen, slechte huisvesting, administratieve problemen, complexe gezinssituaties, …, Soms doen de ouders direct een beroep op iemand van de school die ze vertrouwen. De school kan deze vragen echter niet alleen aanpakken. In Leuven is het project ‘brugfiguren op school’ in september 2022 gestart om gezinnen in kwetsbare situaties beter te ondersteunen.

Brugfiguren zijn medewerkers van stad Leuven, Huis van het Kind of een van de welzijnspartners (buurtwerk 't Lampeke vzw, KinderKuren en SAAMO). Hun brugfiguren zijn een laagdrempelig aanspreekpunt voor ouders op school en bieden een brede ondersteuning, bijvoorbeeld:

  • Ze helpen bij de aanvraag van een UiTPAS.
  • Ze regelen de inschrijvingen voor kampjes en speelpleinen.
  • Ze verwijzen gezinnen door naar de VDAB bij vragen over tewerkstelling.
  • Ze organiseren een koffiemoment op school waar gezinnen elkaar kunnen ontmoeten voor een losse babbel.
  • Ze helpen bij de aanvraag voor materiële ondersteuning van Kirikou.
  • ...

Vanuit hun expertise zijn ze een verbindingsfiguur tussen het gezin, de school en de bredere maatschappij. Op die manier ontlasten zij ook het schoolteam. De rol van de brugfiguur zal naargelang de noden van de school en van de gezinnen anders ingevuld kunnen worden.

Contact

Heb je een vraag voor één van onze brugfiguren, neem contact op met ons onthaal en vermeld er de school van jouw kind(eren) bij, dan brengen wij jou in contact met de juiste persoon.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.