Bellen of chatten over een specifiek probleem

Volwassen worden gaat gepaard met het heel wat vraagstukken. Soms vinden jongeren het antwoord niet meer zelf. Ze kunnen bij heel wat organisaties terecht om hun verhaal te doen en vragen te stellen.

Algemeen

Tele-onthaal: Wie nood heeft om te praten, kan bellen of chatten met een vrijwilliger van Tele-Onthaal. Je krijg er ook info over hulp bij jou in de buurt.

Awel: is er speciaal voor kinderen en jongeren. Ze kunnen er met alle vragen terecht. Er luistert altijd iemand naar hun verhaal en proberen te helpen en een antwoord te zoeken op alle vragen.

  • Bellen: 102
  • Chatten: www.awel.be
  • Forum: zowel andere jongeren als het J-Awel team antwoorden op vragen.

Kzitermee: Wie jonger is dan 20 en een algemene vraag heeft, hulp wil zoeken voor zichzelf of voor iemand anders kan terecht bij kzitermee. Jongeren vinden er vooral informatie om zelf mee aan de slag te gaan.

Mindmates: is een initiatief van het studentengezondheidscentrum van de KU Leuven, met ondersteuning van het fonds Ga voor Geluk, LOKO en Fortune. Zij geloven dat studenten een grote rol kunnen spelen in de zorg voor hun eigen welbevinden en in de ondersteuning van vrienden en medestudenten. Binnen dit project worden zelfzorg en onderlinge steun zo veel mogelijk gestimuleerd, zodat studenten optimaal verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen gezondheid en welbevinden. Studenten kunnen bij Mindmates terecht wanneer ze zelf een luisterend oor nodig hebben of wanneer ze zich zorgen maken om een medestudent.

School

CLB: Je goed voelen in je vel, leren en studeren, kiezen, je gezondheid. De CLB-medewerkers helpen met informatie, advies, onderzoek of begeleiding. Bij elke school is er een CLB-medewerker. Je vindt de contactgegevens zeker op je school of op www.onderwijskiezer.be. Meer info staat ook op www.watwat.be/hulp/clb.

Teleblok: chat met studenten die het even niet meer zien zitten, vooral met hun studie. Ze kunnen hun hart luchten bij de vrijwilligers en zij zoeken mee naar wat hen kan helpen.

Seksualiteit

Nu praat ik erover: Werd je kind seksueel lastig gevallen, gedwongen om (seksuele) dingen te doen? Ging er iemand over jouw grens of ken je iemand met zo’n probleem? Contacteer een medewerker van het vertrouwenscentrum kindermishandeling.

Lumi: is een opvang- en infolijn voor iedereen met vragen over gender en seksuele voorkeur. Je kan er gratis en anoniem informatie vragen of jongeren kunnen er hun verhaal doen.

Fara: Fara luistert, informeert en begeleidt bij zwangerschapskeuzes.

Donkere gedachten

Zelfmoordlijn 1813: Heb je het gevoel dat je tiener zelfmoordgedachten heeft? Ken je iemand die eraan denkt en maak je je zorgen over hem of haar? Heb je zelf iemand verloren door zelfmoord? Voor iedereen die met zelfmoord in aanraking komt.

Drugs

De Drugslijn: De Druglijn beantwoordt alle vragen over alcohol, drugs, pillen en gokken. De Druglijn luistert ook naar je verhaal, geeft een eerste advies en vertelt je waar je terecht kan voor hulp.

Geweld

1712: Voor iedereen die geweld meemaakt of getuige is van geweld (fysiek, seksueel of financieel). Informatie, advies of verwijzing naar verdere hulp.

Eetstoornissen

ANBN: Heb je vragen over eetstoornissen? Regelmatig organiseert ANBN een chatmoment met lotgenoten. Via https://www.anbn.be/anbn-deelt/chat/

Autisme

Liga Autisme Vlaanderen: Kreeg jouw jongere de diagnose autisme en zit je met vragen? Bots je op moeilijkheden? Chatten: www.ligaautismevlaanderen.be/autismechat/

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.