Banksje

Op het dak van Huis van het Kind zie je het 'Banksje', een plek om overleden Leuvenaars dichtbij en in herinnering te houden. 

Kunstenaar Valentine Kempynck bouwt met drie bakstenen ‘Banksjes’ op de nokken van daken. Die bankjes geven een plek aan overleden familieleden of vrienden, om uit te rusten of gewoon dichtbij te zijn.

Oud gebruik
Het ‘Banksje’ is een oud gebruik aan de Frans-Vlaamse grens. Met drie bakstenen werd de nokpan van het dak van een huis verzwaard, om dat dak sterker te maken en beter bestand tegen storm en wind. Het deed denken aan een klein bankje en het lokale accent deed de rest. In de hoofden van de mensen was het een rustplek voor de zielen van overleden vrienden en familieleden. Valentine Kempynck zet die traditie verder: ze maakt ‘Banksjes’ met mensen die iemand missen en plaatst ze samen met hen op hun dak.

“Zo krijgen overleden geliefden een plaats toebedeeld in het leven van wie achterblijft, en blijven ze, ook al zijn ze er niet meer, te midden van wie hen lief is. Het Banksje geeft hun afwezigheid een plek en maakt het huis sterker”, legt schepen Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, uit.

Huis van het Kind
Je kan het 'Banksje' bewonderen op het dak van het Huis van het Kind Leuven in de Savoyestraat. Zo willen wij alle gezinnen die iemand verloren hebben een hart onder de riem steken. Rouw en verlies maken deel uit van het leven en dat mag ook in het hart van de stad aandacht krijgen en niet enkel op de begraafplaatsen. Het is een symbolische daad om de Leuvenaars die we missen toch dichtbij te houden.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.