Algemene ondersteuning
Hier vind je alle tegemoetkomingen op Vlaams niveau.
Groeipakket - zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte
Het Groeipakket geeft ondersteuning voor je minderjarige kind tot 21 jaar. Het bedrag van de verhoogde kinderbijslag is afhankelijk van de ernst van de gevolgen van de handicap van je kind. Iedere woensdag tussen 13.30 en 16.00 uur kan je terecht in Huis van het Kind met al je vragen. Er is steeds één Vlaamse uitbetaler aanwezig die je zo goed mogelijk verder op weg helpt, je dossier (verder) in orde brengt, en doorverwijst waar nodig. Kijk hier voor de planning.
Een inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT)
Deze tegemoetkoming kan je aanvragen, voor je meerderjarige kind, indien je kind omwille van zijn/haar beperking niet kan gaan werken
Een integratietegemoetkoming (IT)
Een integratietegemoetkoming kan je aanvragen, voor je meerderjarige kind, indien je kind omwille van zijn/haar beperking ernstige moeilijkheden ondervindt bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals koken, eten, je wassen.
De Persoonsvolgende financiering (PVF)
De Persoonsvolgende financiering bestaat uit 2 trappen, waarbij trap 1 een lagere ondersteuningsnood impliceert en trap 2 een hogere ondersteuningsnood.
TRAP 1 - Het zorgbudget (of het vroegere BasisOndersteuningsBudget – BOB)
Dit is de eerste trap van persoonsvolgende financiering (PVF) waarmee mensen met een handicap zelf hun leven en zorg kunnen organiseren. Het wordt automatisch toegekend
Dit zorgbudget kan gecombineerd worden met:
- Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH). Dit is een laagdrempelige ondersteuning als je een zorgvraag hebt. Deze ondersteuning staat open voor iedere meerder- of minderjarige met een handicap of vermoeden van handicap. Je hoeft er geen aanvraagprocedure voor te doorlopen. Via de wegwijzer van VAPH vind je de verschillende zorgaanbieders en hun beschikbaar ondersteuningsaanbod in je buurt. Lees er meer over in de brochure onderaan deze pagina.
- Globale individuele ondersteuning (GIO): biedt ondersteuning aan jonge kinderen met een (vermoeden van) handicap bij belangrijke overgangsmomenten zoals de eerste stap naar de kinderopvang of de overgang van de kleuterklas naar de lagere school.
TRAP 2 - Het Persoonsvolgend Budget (PVB)
Dit is de tweede trap in de persoonsvolgende financiering. Deze vorm van ondersteuning impliceert een omvangrijke procedure en verschilt voor minder-en meerderjarigen.
- Voor minderjarigen is er momenteel nog geen tweede trap van persoonsvolgende financiering. In tussentijd, als het zorgbudget onvoldoende is, kan je via de intersectorale toegangspoort (ITP) een Persoonlijke AssistentieBudget (PAB) aanvragen. Dit budget laat je toe om assistentie voor je kind thuis of op school te organiseren en te financieren. Hier vind je bijstandsorganisaties die kunnen helpen bij het beheer en de administratie
- Voor een meerderjarig kind kan je bij het VAPH een Persoonsvolgend Budget (PVB) aanvragen. Het is een budget op maat waarmee je als meerderjarige toegang tot zorg en ondersteuning kunt inkopen binnen je eigen netwerk, bij vrijwilligersorganisaties, individuele begeleiders, professionele zorgverleners en bij door het VAPH vergunde zorgaanbieders. Je kan hiervoor zelf een aanvraag doen of je kan je laten helpen door één van deze diensten .
Na aanvraag en goedkeuring geeft het toegang tot 'Niet-Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (NRTH)'.
Hier vind je een overzicht van alle zorgaanbieders
Hier kan je ondersteuning op maat en in je buurt terugvinden.